Rüzgarı kullanarak teknemizi süreceğimize göre, denize çıktığımızda ne ile karşılaşacağımıza ilişkin bir ön bilgi edinmemiz gerekmektedir.

Biz yelkenciler için seyir planlaması yaparken; rüzgarın hızı, yönü, havanın ısısı, yağış durumu, görüş açıklığı, denizin ısısı ve yerel fırtına takvimine ilişkin veriler önemlidir. Günübirlik ya da bir kaç saatlik çıkış da olsa hava durumu raporları hakkında bilgi sahibi olmalıyız.

Günümüzde hava durumu bilgisine ulaşmak, bir telefon ekranı uzaklığında da olsa, denize çıkarken biraz daha detay bilmek isteriz. Bu bilgileri edinebileceğimiz tutarlılığı yüksek pek çok mobil uygulama, devlet meteoroloji dairesi verileri, saat başı ve gerektiği zamanlarda İstanbul Türk Radyo tarafından denizlerimize ait hava raporlarının düzenli olarak yayımlandığı meteoroloji kanalı Kanal 67 gibi hava durumu bilgisi veren paylaşımlar mevcut.

Hava ve rüzgar bilgisini bazı terimleri bilmeden anlayamayız, bu nedenle bir uygulama üzerinde göreceğimiz bu kavramları kısaca açıklayalım.
Rüzgarın hızı KNOT birimi ile ifade ederiz. Bir knot, 1852 mt’dir. Bu yine denizcilerin kullandığı mesafe birimi olan 1 deniz milinin karşılığıdır.
1852 mt = 1,852 km = 1 DM = 1 knt = 1852 mt / sa
yani 4 knot hızında esen bir rüzgardan bahsedildiğinde, yaklaşık olarak saatte 7,5 km esen bir rüzgarı ifade ediyoruz. Elbette bizler artık km kavramını deniz birimleri için kullanmıyoruz ama günlük alışkanlıklarımızla anlamaya çalışmak için basit hesap ile yaklaşık 2 katı bir km olarak hesap yapabilirsiniz.

Yine biz denizcilerin sıklıkla kullandığı bir diğer birim BOFOR TABLOSU ile ifade edilir. Bofor tablosu aslında rüzgar hızını değil, hava kuvvetini ifade eder. 12 birime kadar ölçeklendirilmiş bir tablodur. Bu birimleri knot aralıkları ile ifade ederiz. Kuvvetin büyüklüğü genel deniz durumu hakkında bilgi verir.
Eğitimlere ilk kez başlayacak ekipteki kişi sayısı da baz alınarak ilk ders için en çok 3 kuvvet rüzgar idealdir.
Derslerin çoğu temel seviye bitene kadar en çok 4 (en çok 15 knot) kuvvet havayı geçmeyecek şekilde planlanmalıdır. Kişi sayısı azaldıkça eğitmeniniz aşağı çekebilir. Deneyiminiz arttıkça yeniden düzenler. Daha farklı havaları deneyimlemek için temel seviyenin bitmiş olması ve mil kazanma yapılmış olması tavsiye edilir. Denize çıkıp yelken yapabilmek için en az 4 knot rüzgar hızı gereklidir. Seyir sırasında rüzgar yön ve şiddet açısından değişkenlik gösterecektir. Bu durumlar bu sporun temel noktasıdır. Problem çözme işleminin ana unsuru bu değişkenlere göre çözüm üretmektir.
Nitekim yelkencilerden sıklıkla duyacağınız bazı ifadeler vardır; birbirinin zıttı gibi görünse de birbirinden çok farklı durumlarda aynı şeyi yani DENKLEMİ NASIL ÇÖZDÜĞÜNÜZÜ ifade eder
* “Esen havada herkes gider, önemli olan esmeyen havada tekneyi götürmektir.”
* “Sakin denizler, hiçbir zaman yetenekli kaptanlar yetiştirmez”
İfadelerden söz açılmışken sıklıkla yanlış kullanılan bir ifadenin de doğrusunu buraya not düşelim.
* ” Rüzgarınız kolayınıza, pruvanız neta olsun.”
Yelkenciye rüzgarın bol olsun denmez, kolayına olması temenni edilir.



Hava tahminlerini okurken, rüzgarın geliş yönü ve dönüş grafiği, şiddeti, kuvveti, saatlere göre hava ısısı değişimi, dalga yüksekliği, deniz ısısı, UV indeksi, görüş açıklığı, yağış durumu gibi detayları incelemek ve seyir planımızı buna göre oluşturmak gerekecektir. Biz derslerimizi yaptığımız parkur için bir kaç uygulamayı buraya bırakalım;
Windfinder
Windguru
Pirireis
Predictwind