“En güzel coğrafi konumda ve üç tarafı denizle çevrili olan Türkiye, endüstrisi, ticareti ve sporu ile, en ileri denizci ulus yetiştirmek yeteneğindedir. Bu yetenekten yararlanmalıyız. Denizciliği Türk’ün büyük milli ülküsü olarak düşünmeli ve bunu en kısa zamanda başarmalıyız.”
Mustafa Kemal Atatürk
2011 yılında Karya Yelken olarak adımızı Batı ve Güneybatı Anadolu’da yaşayan ve tarihte denizcilik ile ilgili birçok gelişime öncü olmuş bir Karyalılar’dan aldık. Çünkü Karyalıların; hem anakarada, hem de denizaşırı ülkelerde yaşamış, savaşçı yeteneği gelişmiş, korkusuz denizci ve en saygın korsanlardan olmasının yanında tarihte bilinen ilk kadın amiralleri Artemisya I ve Artemisya II’nin yenilmez zekalarından etkilenmemek imkansızdı. Bodrum yöresinde gelişmiş ahşap tekne yapımcılığının tarihinin de Kayralılara dayanıyor olması Antik Mısır kaynaklarında Karyalıları “denizden gelen tunçtan adamlar”, Hitit Uygarlığı kaynaklarında ise “denizin yüreğinde yaşayanlar” olarak aktarmış olmalarından da oldukça etkilendik doğal olarak.
Ayrıca yine tarihi bulgulara göre M.Ö.5. yüzyılda yaşayan Karyandalı cesur denizci, kaptan Skylaks’ın Akdeniz’i aşıp Hint Okyanusu’na kadar ulaşarak, yüzyıllar boyunca denizcilere yol göstermiş “Skylaks’ın Sınırları” olarak bilinen Akdeniz ve diğer denizler üzerine notları, ‘dünyanın ilk navigasyon kitabıdır’ bilgisi de elimize ulaşınca hemen araştırdık ve onunda öncü ve savaşçı Karyalılardan olduğunu öğrendik.
Bu üstün denizcilerle aynı topraklarda yaşayan ve kara sınırından daha uzun kıyısı olmasına rağmen denize uzak yaşayan halkımızı deniz ile barıştırmak için kolları sıvadık ve isimlerinin gücüne inandık.
Ülkemizde genellikle koşullar ve eğitim sisteminin yapısından dolayı küçük yaşlarda ve kulüpleri olan illerde yelkene başlayan sporcular, üniversite yıllarında şehir değişikliği, eğitim dönemi gibi nedenlerle yelkeni bırakmak zorunda kalır ve yarış performansını kaybeder, bu nedenle de bir daha yelken yapmaz. Ya da yelken yapmak için yaşının geçtiğini düşünen bir çok kişi bu sporu yapmaya cesaret edemez. Oysa yelkencilik 7’den 70’e her yaşta başlanılabilecek bir spor dalıdır. Hiçbir zaman rutin bir spor olmamakla beraber aslında bir yaşam tarzıdır. Yaş, cinsiyet ayrımı yapmadan ailece yapılabilecek ender spor dallarından biridir.
Amatör ya da profesyonel olarak dört mevsim boyunca yapılabilecek bu spor aslında; hava koşulları, beden ve zihin koordinasyonu, öngörü yeteneği, uzun süreli konsantrasyon, uygulayabilme kararlılığı ve doğru motivasyondan oluşan bir satranç oyunudur. Yelken sporu gücünü doğadan alanların ve doğayı ve kendilerini tanıyanların sporudur.
Şehrin ve zamanın getirdiği keşmekeşten uzaklaşarak denizi seven, güçlü, özgür ruhları tekrar canlandırmak ve mavi cumhuriyetle tanıştırmayı amaç edindik.
Ülkemize kıyısı olmayan üniversitelerin öğrencilerine de ayrıcalıklar sunarak ülkenin dört bir yanında yelkenciliği ve denizciliği tanıtmayı hedefleyen Karya Yelken ekibi yelkenciliği ve denizciliği tatmak isteyen, öğrenmek isteyen, geliştirmek isteyen ya da yarışmak isteyen her seviyede genç ya da yetişkin herkes için kaliteli eğitimleri ile disiplini ve eğlenceyi denizin yüreğine taşıyor.