Deniz doğası gereği hareketli bir ortam, tekne ise bu ortam üzerinde kalmak için dizayn edilmiş bir platformdur. Hayatımızın büyük kısmı sabit bir zeminde hareket edip, oturup kalktığımız bir ortamda geçtiğinden vücudumuz, gözün gördüğü ile kulağındaki denge arasında bir işbiliği yapabilmesi ve tekne üzerine adapte olabilmesi için zamana ihtiyaç duyar ve bu süreç kişi için zorlu bir süreç olabilir. Deniz tutması dediğimiz bu süreci zorlayan bazı davranışlarda eklenirse, öğrenmek ve keyif almak mümkün olmayacaktır. Pek çok kişi kolay adaptasyon göstererek böyle bir etki yaşamazken, herkes için bu durum bir olasılıktır. Biz denizciler beni deniz tutmaz demeyiz, çok belirgin rahatsızlık yaşamayanlarımız ‘şimdiye kadar tutmadı’ der. Öncelikle deniz tutması sadece mide bulantısı değildir, baş dönmesi, baş ağrısı, acıkma, uyku gelmesi, çok konuşma isteği ya da hiç konuşmama isteği gibi kişi için olağan olmayan belirtiler de eklenebilir. Tüm bu semptomlar, eğer iç kulakla ilgili (meniere, vertigo vs.) ciddi bir rahatsızlığınız yok ise denize çıka çıka aşılabilir, vücut artık tekne ve deniz ortamını tanır, hafızaya kaydeder ve adaptasyonu daha kısa sürede tamamlar. Yine de bu süreçte bizim de bazı davranışlarla vücudumuza yardımcı olmamız gerekecektir. Deniz tutma ihtimaliniz var ise öncesinde önlem almak sonrasında düzeltmeye çalışmaktan daha önemlidir.
* Denize çıkmadan önceki günlerde, beslenmenizi, hafif, yağsız, baharatsız, düzenlemek yardımcı olacaktır.
* Denize çıkacağınız günün öncesinde veya çıkacağınız gün çok alkol tükememek de yardımcı olacaktır. Biz bu günler öncesinde kendinizi alıştırana kadar hiç içmemenizi tavsiye ederiz.
* Bazı besinler mide bulantısına iyi gelmektedir. Her bünye için aynı etkiyi göstermese de işinize yarayacak bazı besin öğeleri şöyle; zencefil, iğde, nane, limon, yeşil elma. Beslenmenize, zencefil çayı, tokluk sağlayan hafif besinler ve atıştırmalıklar eklemeli ve susuz kalmamalısınız. Yöntem olarak taze zencefili ince dilimleyip emmek önerilir ancak ağız içi mukozanız hassas ise sonrasında tahriş ya da mide sorunu yaşama ihtimaliniz olacağından, kan sulandırıcı gibi ilaçlarla tavsiye edilmediğinden bu yöntemi kullanmadan önce bir uzman ile görüşmeniz gerekir. Biz en masum yöntem zencefil çayını, hatta soğuk havalarda vücut ısıtıcı etkisi nedeniyle bir kaşık balla macunlaştırılmış zencefil tozunu sağlığınız ile ilgili bir engeliniz yoksa öneririz. Aynı şekilde dilimlenmiş limonlu ve tarçınlı yeşil elma ve birkaç tane iğde de kahvaltınızda önleyici anlamda yardımcı olabilir. Burada unutmamanız gereken detay; bu önlemleri denize çıkmadan önce yapmanız gerekir, mideniz bulandıktan sonra artık geç olacaktır.
* Uzun süreli denizde kalacağınız sıcak günlerde soğuk tutamaycağınız kolay bozulacak besinleri kesinlikle tercih etmemelisiniz. Bu günlerde önceden yıkanmış, salatalık, erik, elma, muz gibi besinler, sıvı kaybınız ve vitamin, mineral dengeniz için oldukça yardımcı olacaktır. Ayrıca enerji ihtiyacı için, küçük miktarlarda cezerye, pestil, krokanlar da moral yükseltici ve sağlıklı atıştırmalıklardır. Yine mutlaka su ve maden suları da böyle günler için mutlaka tüketilmesi gereken besin grupları arasındadır.
Tüm bu saydıklarımızı sağlığınız veya düzenli kullandığınız ilaçlarınız açısından sizi etkilemiyorsa doğal olarak tüketebilirisiniz. Ayrıca tuzlu leblebi, çubuk kraker, beyaz nohut gibi atıştırmalıkları da çantanızdan eksik etmemenizi öneririz.
* Denize erken saatlerde çıkacağınız günlerde en az iki saat öncesinden uyanmış, kahvaltınızı edip tuvalet ihtiyaçlarınızı gidermiş olmanızı tavsiye ederiz. İlk kez denize çıkacak kişilerde heyecan, stres, fizyolojik durumlar doğurabiliyor, bedeninizdeki bir rahatsızlığa odaklanmaktansa anın keyfini çıkarabilmeniz için en az beslenme içeriği kadar, ne zaman beslendiğinizin de önemi büyüktür.
* Eczacınıza ya da doktorunuza danışarak antiemetik etkili bulantı ilaçları, bulantı bileklikleri gibi yardımcıları kişisel ve genel yan etkilerini gözeterek bir gece öncesinden almanız da faydalı olabilir.
* Öncelikle doğal yöntemleri, hafif beslenme, iyi bir uyku, dinlenmiş bir vücut, sağlıklı bir bünye, alkol ve ağır yiyeceklerden uzak durup sıvı kaybı yaşamadığımız sürece, vücudumuzu denizin hareketlerine alıştırmak ve hafızaya kaydetmesine yardımcı olmak en iyi seçeneğimiz.
* İlk dersiniz sırasında ya da öncesinde kuvvetli lodos esmiş günler, kuvvetli rüzgarlar ve çok yüksek sıcaklıklarda yapmamanız yönünde uyarı alıyorsanız mutlaka kulak ardı etmeyin. Eğitmeninizin tavsiyelerine güvenmeniz bu anlamda sizin için çok daha faydalı olacaktır.